foto

In de kijker: Garmin GPSMAP 60Cx GPS-ontvanger

De Garmin GPSMAP 60Cx is de opvolger van de GPSMAP 60C. De x in de naam van deze nieuwe ontvanger komt van extreme, maar zou ook van ‘expandable’ kunnen zijn, want het geheugen van deze multi-functionele GPS-ontvanger kun je namelijk uitbreiden. De meeste data die in deze ontvanger wordt opgeslagen, gaat rechtstreeks naar de bijgeleverde 64Mb SD Microcard. Voldoende om gedetailleerde Mapsource kaarten van een redelijk groot gebeid op te slaan om een weekend lang te kunnen wandelen. Standaard is de ontvanger uitgevoerd met een Europese basiskaart, waarmee je dus ook prima kunt navigeren over de grote wegen tussen de grotere steden en dorpen.

Garmin GPSMAP 60Cx GPS-ontvangerHet grote pluspunt van deze GPS-ontvanger van Garmin zit ‘m dus in het kunnen uitbreiden van het geheugen. Er zijn al MicroSD geheugencards van 512Mb voor minder dan 50 Euro te koop. Het is geen probleem om een compleet land als Frankrijk samen met de gehele BeNeLux op die manier gedetailleerd met je mee te dragen. De ingebouwde autorouting-mogelijkheid, het kunnen berekenen van de kortste of snelste route over de weg, helpt de automobilist vervolgens met het vinden van diens bestemming, terwijl de buitensporter zonder problemen een zeer gedetailleerde (MapSource compatible) Topokaart kan opslaan om weken te kunnen rondtrekken met de rugzak of kano.

De grote kracht van de nieuwe x-serie GPS-ontvangers (naast de GPSMAP 60Cx zijn er onder andere ook nieuwe versies van de GPS 60C, GPS 60CS, GPS 76C en GPS 76CS) is natuurlijk de gebruikte SirfStar III chipset. In combinatie met de ingebouwde quad helix antenne zorgt deze ervoor dat je nagenoeg continu een zeer goede fix (contact met satellieten) behoudt. Het vinden van de positie gaat ook een stuk sneller, in bijna alle gevallen ook onder een dicht bladerdek, in een smalle kloof tussen de rotsen of zelfs binnen in huis. Hierdoor zijn de opgeslagen tracks erg accuraat en kunnen deze later gemakkelijk worden gevolgd middels de TracBack-functie. Omdat de ontvanger ook al compatible is met WAAS/EGNOS kun je een nauwkeurigheid verwachten tot zo’n 3 meter.

Naast de krachtige SirfStar III ontvanger en het uitbreidbare geheugen heeft de GPSMAP 60Cx voor de gebruiker nog meer handige features, zoals een duidelijk afleesbaar scherm (zowel bij zonlicht als in het donker door de ingebouwde verlichting is het 256-kleuren TFT scherm zeer goed af te lezen), een uitgebreide tripcomputer met gegevens over afstanden, (gemiddelde en maximum) snelheden, etc. Ook zitten er gemakkelijke tools als een kalender, calculator, stopwatch en enkele spellen in de ontvanger verwerkt en kun je aflezen hoe laat en waar de zon en de maan opkomen en ondergaan en in hoeverre het een goede dag is om te vissen of te jagen.

De Micro SDcard is bijzonder klein en zit veilig achter de batterijen opgeborgen.. De Garmin GPSMAP 60Cx wordt geleverd inclusief software om route en waypoints te beheren. Bij gebruik van een topografische kaart komt het kleurenscherm pas echt goed tot z'n recht. De krachtige SirfStar III ontvanger is geschikt voor WAAS/EGNOS en bovendien is de ontvanger compatible met BlueChart (watersport) kaarten en geschikt voor geocaching.

Bij normaal gebruik gaat de Garmin GPSMAP Cx op twee AA batterijen ruim 18 uur mee. Meer dan genoeg dus voor twee lange dagtochten. Daarnaast beschikt de ontvanger over voldoende capaciteit om 1.000 waypoints op te slaan, inclusief 50 routes welke in beide richtingen kunnen worden gevolgd. Voor het opslaan van tracks is er ruimte voor 10.000 punten, welke kunnen worden opgeslagen als 20 individuele tracks van elk maximaal 500 punten. Verder ondersteunt de ontvanger uiteraard de gangbare positie-formaten als lengte/breedte (lat/Lon), UTM, Loran TDs, Maidenhead, MGRS en het Nederlandse RD grid. Uiteraard is de ontvanger waterdicht (IPX7) en kun je naast de USB-kabel voor snelle data-transfer ook een externe antenne aansluiten. De Garmin GPSMAP 60Cx weegt overigens 213 gram (inclusief batterijen).

De Garmin GPSMAP 60Cx wordt geleverd inclusief een 64Mb microSD card, riemclip, USB-kabel, MapSource Tripmanager en Waypoint Manager (op CD-ROM), polslus, handleiding en Quick-Start gids. Voor de liefhebbers zijn er ook combinatie-deals, waarbij ook nog de MapSource City Select kaarten geleverd kunnen worden.

Al met al is de Garmin GPSMAP 60Cx dus een behoorlijk complete GPS-ontvanger voor zowel de automobilist als de actieve buitensporter. Buitensporters die nog meer willen zullen wellicht interesse hebben in de nog uitgebreidere GPSMAP 60CSx. Deze heeft naast de uitgebreide functionaliteiten van de GPSMAP 60Cx tevens een ingebouwd kompas en barometrische hoogtemeter.

De verkoopprijs van de Garmin GPSMAP 60Cx is EURO 660,00.

De Garmin GPSMAP 60Cx is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Garmin nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Garmin Nederland in Houten (030-2840850).

Voor meer informatie over Garmin in het algemeen kun je ook de site van Garmin zelf bezoeken.

Voor meer informatie over GPS-ontvangers kun je terecht in de navigatie-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Garmin:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-09-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]