foto

In de kijker: Lowe Alpine TFX Summit 65+15

Met de Torso Fit Expedition serie zet Lowe Alpine een kroon op het werk van 40 jaar innovatie. Topmodel van deze TFX-serie is de Summit 65+15 (een TFX9), een grote rugzak voor meerdaagse tochten die is voorzien van de nieuwste features op het gebied van draagcomfort voor rugzakken.

Lowe Alpine TFX Summit 65+15De TFX-serie is ontworpen met de gedachte dat draagcomfort en duurzaamheid prima samen kunnen gaan, ook als het gaat om het dragen van zware lasten gedurende meerdere dagen achtereen. Aan de basis van het ontwerp staat dan ook het Torso Fit rugpand, dat bij de TFX Summit tevens wordt aangevuld met Torso Motion en Torso Micro Adjust. Het Torso Fit rugpand kan zeer gemakkelijk in lengte worden aangepast aan de ruglengte van de drager. De totale ruglengte variatie is bijna 18 centimeter, waardoor het rugpand voor nagenoeg elke ruglengte perfect kan worden afgesteld.

Nieuw is Torso Motion, een vernuftig mechaniek waarbij de heupgordel zich aanpast aan de bewegingen van de heupen. Vooral bij lopen op ongelijk terrein of bijvoorbeeld klauteren komt dit erg goed uit de verf: de rugzak blijft perfect zitten op de rug en voorkomt dus dat de drager op een onnatuurlijke manier in balans moet zien te blijven. Zware lasten voelen daardoor veel minder zwaar aan, simpelweg omdat deze op een veel betere (lees: meer natuurlijke) manier worden verdeeld over heupen en rug. Speciale extra feature aan de TFX Summit 65+15 is het Torso Micro Adjust systeem. Dit zit enkel op de TFX9 (de meest luxe) modellen van de TFX-serie en zorgt voor een zeer nauwkeurige aanpassing van het rugpand aan de rug. Vergelijk het met het lendenkussen dat je ook in de luxere autostoelen ziet: middels een slim pompsysteem kun je het rugpand bij de onderrug oppompen al naar gelang de vorm van je eigen rug (hol of bol) of manier van lopen.

Naast draagcomfort is ook gemak een belangrijke pijler van de TFX rugzakken. De TFX Summit 65+15 kent dan ook vele extra features die de rugzak compleet maken voor meerdaagse tochten. Zo is het topvak afneembaar en simpel om te toveren tot een volwaardige heuptas. Aan de zijkanten van de pack zijn een mesh flessenpocket en de regenhoes op een slimme manier weggewerkt. De ritsen van de verschillende compartimenten zijn ook met handschoenen gemakkelijk te bedienen en bovendien zijn de lussen voor de pickels/wandelstokken zo geplaatst dat je nog steeds in het onderste vak kunt als deze op de rugzak geplaatst zijn.

Torso Fit: een variabele ruglengte Torso Motion: een meebwegende heupgordel. Torso Micro Adjust: Afstelbare onderrugpand. Handig: GPS/GSM-pocket op de schouderriem.

Het grote compartiment van de rugzak is op te delen in een boven- en ondervak en ook als de pack niet vol zit kun je middels strategisch geplaatste straps de inhoud goed op z'n plek houden. Door deze ('radial') compressiestraps gaat de inhoud van de rugzak dus niet verschuiven en hoef je ook niet bang te zijn dat de rugzak niet prettig in balans op je rug blijft zitten. Ze zijn overigens niet alleen rondom de zijkanten geplaatst, maar ook onderop, zodat je ook het onderste vak goed kunt comprimeren (of er een jas of slaapmatje onder kunt bevestigen).

Het is niet alleen het ontwerp waar de innovatie in zit bij de TFX Summit, want ook het materiaal dat gebruikt wordt is nieuw. Zo wordt op strategische plaatsen waar dat nodig is gebruik gemaakt van het nieuwe 'Ballistic', een extreem sterke en duurzame stof. Afwerking langs de randen gebeurt onder andere met het nieuwe N630, een zeer sterke 630 denier Nylon die alleen wordt gebruikt in de topmodellen van Lowe Alpine. Het opvallende Lizard Green materiaal is het bekende NHC330, een honingraat ripstop nylon die zeer scheurvast en licht van gewicht is.

Uiteraard is de Lowe Alpine TFX Summit 65+15 voorzien van een speciaal vak voor je waterzak, maar bijvoorbeeld ook voor een speciale pocket voor GPS of GSM voor op de schouderband. Deze hangt daardoor op je borst en is dus gemakkelijk bereikbaar. Ook zijn er speciale draaglussen aan zowel voor- als achterzijde geplaatst om de rugzak gemakkelijk op te tillen (handig als je 'm in het bagagerek van een bus moet tillen). In het topvak zit er verder een handige sleutelclip en is een SOS-paneel afgedrukt met de internationale noodsignalen en telefoonnummers van SOS-diensten.

De Torso Fit Expedition serie bestaat overigens uit meerdere grote modellen, waarvan de Summit 65+15 de meest luxe uitvering is (de zogenaamde TFX9). Er zijn ook TFX7 modellen, zoals de Expedition 75+20 en de TFX Wilderness 65+15, welke niet zijn voorzien van Torso Micro Adjust. Daarnaast heb je nog TFX5 modellen, zoals de Tundra 65+15 en de Ridge 65+15, welke voorzien zijn van een vaste heupgordel en dus niet zijn voorzien van Torso Motion. Uiteraard zijn er ook speciale dames-modellen, welke over het algemeen iets korter en breder zijn en zijn voorzien van meerdere kleine compartimenten (waaronder een handige pocket op de heupgordel).

Het TFX(7) rugpand wordt vanaf 2007 ook gebruikt in het zeer bekende Cerro Torre model, dat in het jubileumjaar precies 25 jaar oud is en daarmee inmiddels een absolute klassieker is onder de rugzakken en nog steeds zeer geliefd door rugzakdragers over de gehele wereld. Prijzen zullen afhankelijk van de maat tussen de €220 en €240 zijn.

De verkoopprijs van de Lowe Alpine TFX Summit 65+15 is EURO 299,95.

De Lowe Alpine TFX Summit 65+15 is (vanaf 15 december) verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Lowe Alpine nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Lowe Alpine Nederland in Leusden (033-4340454).

Voor meer informatie over Lowe Alpine in het algemeen kun je ook de site van Lowe Alpine zelf bezoeken.

Voor meer informatie over rugzakken kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Lowe Alpine:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-09-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]