foto

In de kijker: Lightwave f2 ultra

De f2 ultra is de nieuwste tent van het Engelse Lightwave. De tent is door zijn 4-stoks constructie erg ruim van binnen en tegelijkertijd zeer goed bestand tegen slecht weer vanwege het ontwerp dat gebruik maakt van ARCHitekture. Toch weegt de tent nauwelijks meer dan 2,5 kg en is hij ingepakt niet groter dan 45 bij 16 centimeter.

Lightwave f2 ultraDe f2 ultra maakt deel uit van de ultra-serie waarvan eerder al eens de t2 werd besproken op deze site. De ultra-serie is er speciaal op gericht om de beste materialen te combineren met een laag gewicht. Hierdoor bestaat de serie uit tenten die uiterst licht van gewicht zijn, maar toch zeer geschikt zijn voor gebruik in de meest extreme weersomstandigheden. In de ultra-serie zijn verschillende maten en soorten tenten opgenomen. Zo is er t0 ultra van nog geen 1,5 kg voor de solo-buitensporter tot de grote t2 ultra xt van nog geen 2,5kg voor 2 personen met een ruime voortent. Ook zijn er enkele geodetische modellen, zoals de g1 ultra, de g2 ultra en de grotere g2 ultra xt. De f2 ultra is de allernieuwste van de serie.

Precies midden in de nok van de tent zijn de stokken voorgebogen. Lightwave noemt dit ARCHitekture. ARCHitekture is ontworpen om de spanning op de stokken te verminderen en tegelijkertijd de stabiliteit van de tent te vergroten. Bijkomend voordeel van de vorm van het dak bij dit ontwerp is het feit dat regen en sneeuw beter van de tent afparelen en de tent dus beter bestand is tegen hevige sneeuwval of regen.

De binnentent van de f2 ultra is zelfdragend en prima te gebruiken zal zomertent in het dal. De binnentent is voorzien van diverse mesh-panels voor een betere ventilatie. De deur in twee richtingen open te ritsen en erg ruim. Als materiaal is voor de binnentent het erg lichte 30 denier ripstop nylon (40g/m2) gebruikt. De vloer is van een dikkere 50 denier ripstop nylon (75g/m2) gemaakt en tevens gecoat met PU zodat het bestand is tegen opkomend grondwater (5000mm waterkolom). Het grondzeil is bovendien in zogenaamde badkuip-vorm (met opstaande randen), met op de juiste plekken verstevigde bevestigingspunten.

De stokslurfen zijn voorzien van kleurcodering, zodat het opzetten snel kan gebeuren. Er zijn 2 groene, een gele/goudkleurige en een zilvergrijze stok. De stokken zijn van het vermaarde DAC Featherlite (diameter 8,84mm) en hebben opgevouwen een lengte van 38 centimer. De stokken worden overigens opgeborgen in een bijgeleverde stokkenzak, voorzien van verstevigde bodem.

De buitentent heeft een zogenaamde 'Wilderness green' kleur en valt dus niet direct op in de groene natuur. Het gebruikte materaal is een dunne, maar stevige, 30 denier ripstop nylon (50 g/m2), welke aan beide zijden is gecoat met siliconen voor een 5000mm waterkolom. Middels Velcro wordt de buitentent aan de stokken bevestigd en uiteraard ook voa de nodige punten op de grond. De bevestigingspunten van de scheerlijnen zijn voorzien van reflecterend materiaal. De deur is zowel naar boven als naar beneden te openen en zowel aan de voor- als achterkant zitten ventilatie-gaten die open kunnen worden gezet. In de ventilatie-opening aan de achterkant zit tevens een stukje reserve-stok geïntegreerd om nood-reparaties uit te voeren in geval van een gebroken stok.

De binnentent van de f2 ultra is vrijstaand en kan dus ook als zomertent gebruikt worden. Door gebruik te maken van ARCHitektur is de tent stabieler en beter bestand tegen hevige sneeuwval. Op 2 plaatsen zijn er ventilatierooster ingebouwd welke opengezet kunnen worden. Slim detail: het buisje is tevens te gebruiken voor noodreparatie aan de stokken. In de nog van de tent zitten diverse handige features ingebouwd, zoals meshpockets en lamp/was-lussen.

Om het lichtgewicht van de tent te benadrukken zijn ook de accessoires zeer licht van gewicht. Zo worden als haringen dunnen titanium pennen gebruikt met een gewicht van slechts 7 gram per stuk. Daarnaast zijn de scheerlijnen gemaakt van van een mix van Dyneema en polyester en slechts 1,5mm dik. In totaal zitten er 12 haringen en 4 scheerlijnen bij de f2 ultra.

Het totale gewicht van de f2 ultra is 2620 gram. Dit gewicht is onderverdeeld in: de binnentent (995g), de buitentent (665g), de stokken (785g) en de accessoires (175). Ingepakt meet het pakketje 45 bij 16 centimeter.

Overigens is Lightwave vrij uniek in hun manier van tenten fabriceren: je kunt namelijk zelf de tent samenstellen die je wilt: kies bijvoorbeeld voor sterkere stokken of een een sterkere binnentent (dikker grondzeil) als je net iets meer wilt. De binnentent, buitentent en stokken zijn namelijk uitwisselbaar voor hetzelfde model tussen de verschillende series (bijvoorbeeld t2 ultra, t2 trek en t2 arctic).

De verkoopprijs van de Lightwave f2 ultra is EURO 595,00.

De Lightwave f2 ultra is in de BeNeLux verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Lightwave nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Outdoor Dreams in België (+32 486 39 24 25).

Voor meer informatie over Lightwave in het algemeen kun je ook de site van Lightwave zelf bezoeken.

Voor meer informatie over tenten kun je terecht in de materialen-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Lightwave:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 21-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }