foto

In de kijker: Suunto X9i

De Suunto X9i is de opvolger - een verbeterde versie - van de eerder verschenen Suunto X9. Door goed naar de gebruikers te luisteren en die wensen te koppelen aan productinnovatie, is het de Finse wristop-fabrikant gelukt om met de X9i een sterk verbeterde versie te introduceren. De drie grootste verbeteringen bij de X9i zijn het lagere batterijverbruik, de verbeterde ontvangst van satellietsignalen en de directe USB-aansluiting voor op de PC. Bovendien is de ingebouwde software nu ook 100% compatibel met gangbare mapping-software als Fugawi en Memory-Map.

Suunto X9iDe X9i is een complete wristop computer, met naast de ingebouwde GPS-ontvanger ook een kompas, hoogtemeter, barometer en uitgebreid horloge. Voor de buitensporter die wel het gemak van af en toe een GPS wil hebben, maar daarvoor liever geen aparte ontvanger aanschaft of met zich mee wil dragen is de X9i een prima oplossing. Je kunt onderweg weliswaar geen ‘fancy’ topokaarten bekijken op een klein scherm, maar je kunt de ontvanger wel snel vragen om de coördinaten te geven van je huidige positie. Tevens bestaat de mogelijkheid om handmatig of via software complete routes van tevoren in te voeren. Na afloop van de tocht kunnen de trackgegevens van de Suunto X9i worden uitgelezen middels de Suunto Trek Manager software of in mapping-software als Fugawi of Memory-Map.
Op het horloge zelf kunnen overigens ook de nodige gegevens van de tocht worden afgelezen, zoals afgelegde afstand, tijd sinds de start, afstand naar het beginpunt, aantal meters gestegen en gedaald, hoogste punt, laagste punt, snelheid, gemiddelde snelheid, etc. Heb je een route geprogrammeerd, dan kunnen daarnaast ook gegevens als afstand tot volgende waypoint en verwachte aankomsttijd (ETA) worden bekeken.

Het voordeel van een Suunto X9i boven een ‘gewone’ GPS zit ‘m natuurlijk in het formaat en het gewicht. Andere GPS-ontvangers van bijzonder klein formaat hebben vaak geen display en zijn dus alleen te gebruiken in combinatie met een PDA of laptop. Bovendien is de X9i ook een goed navigatie-hulpmiddel als de GPS niet in ingeschakeld. De hoogtemeter en het kompas werken onafhankelijk van de GPS-ontvanger en kunnen dus prima helpen bij het bepalen van de huidige positie. Beide functies zijn zeer compleet, zoals het instelbaar hoogte-alarm voor de hoogtemeter en het kunnen invoeren van de declinatie in het digitale kompas. De barometer helpt bij het voorspellen van het weer of het aangeven van de huidige temperatuur en heeft tevens een geheugen van het weer van de afgelopen 7 dagen.

De horloge-functie van de Suunto X9i is voorzien van alle standaard-functies die je van een buitensport-horloge mag verwachten: meerdere instelbare alarmtijden, stopwatch met meerdere tussentijden en synchronisatie van de tijd met de GPS-klok. Ook een duale tijd en de datum zijn in één oogopslag af te lezen van het scherm.

Voor het gebruik van de GPS-ontvanger in de Suunto X9i kun je kiezen uit twee functies: activity of navigation. De activity-functie is puur bedoeld om de gegevens te verwerken en weer te geven die er gedurende een log-periode zijn verzameld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als de verstreken tijd sinds de start, afgelegde afstand, snelheid en hoogte. Deze gegevens zijn interessant als je achteraf bijvoorbeeld wilt weten wat de totale afstand was die je hebt afgelegd of wat het hoogste punt tijdens je tocht was.

De verschillende schermen zijn duidelijk en gemakkelijk te bereiken. Met behulp van een USB-datakabel kunnen gegevens met de PC worden uitgewisseld en kan de X9i worden opgeladen. Naast de zwarte versie met een lichtgekleurd scherm is er ook een tan (witte) versie met dia-positief scherm. De X9i wordt compleet geleverd met USB-kabel en een oplader met stekkers voor gebruik in de hele wereld.

Wil je de X9i gebruiken om daadwerkelijk te navigeren, dus het bereiken van een waypoint/bestemming of het volgen van een route, dan maak je gebruik van de navigation-functie. Hierin kun je aangeven welke (vooraf ingeprogrammeerde) route je wilt volgen of naar welk waypoint je wilt navigeren. De navigation-functie geeft dan ook gegevens weer als de te volgen richting, afstand tot het volgende waypoint en verwachte tijd van aankomst bij dat betreffende waypoint.

Een speciaal aantal opties zit er nog achter een apart function-scherm, waarmee je de coördinaten van je huidige positie kunt weergeven, de huidige positie als ‘home’ kunt instellen of de GPS opdracht kunt geven om rechtstreeks naar het eerder ingestelde home-waypoint te navigeren. Ook kun je via het function-scherm de GPS-ontvanger aan of uitschakelen of onderweg ‘memorypoints’ (soort waypoints) opslaan.

De Suunto X9i wordt geleverd inclusief een uitvoerige handleiding, een CD-rom met de Trek Manager software en handleidingen in PDF-formaat, een overzichtelijke pocket-guide met alle functies van de wristop, een USB-kabel voor directe aansluiting op een PC en een oplader voor netstroom. Tevens kun je direct gebruik maken van de Internet-community van Suunto op www.suuntosports.com, waar je onder andere informatie kunt uitwisselen met andere gebruikers van Suunto wristops en dus ook routes en waypoints kunt vinden. Via de site van Suunto zelf kun je gratis updates downloaden van de Trek Manager software.

Om op het verbruik van de ingebouwde batterij te besparen kun je de ontvanger zo instellen dat hij niet elke seconde, maar bijvoorbeeld elke minuut de positie bepaalt. Hierdoor kun je met een volle batterij gemakkelijk een lang weekend er op uit trekken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de batterij. Ook kun je aangeven dat je zelf aangeeft wanneer de positie bepaald moet worden (manual fix), zodat de besparing van de batterij maximaal is.

De bijgeleverde software, de Suunto Trek Manager, mag hier en daar verbeterd worden qua gebruikersvriendelijkheid, maar gezien het feit dat de X9i nu 100% compatibel is met gangbare mapping-software als Fugawi en Memory-Map, is dat niet echt een probleem. Zoals gezegd kunnen updates gratis worden gedownload van de site van Suunto zelf.

De verkoopprijs van de Suunto X9i is EURO 519,00.

De Suunto X9i is verkrijgbaar bij de betere buitensportzaken. Winkels die Suunto nog niet in het assortiment hebben, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Robijns BV in Aalsmeer (0297-383200).

Voor meer informatie over Suunto in het algemeen kun je ook de site van Suunto zelf bezoeken.

Voor meer informatie over GPS kun je terecht in de navigatie-rubriek van deze site.

Recente nieuws-items met betrekking tot Suunto:


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-09-2023

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]